Table of Contents
Donkere littekens zijn over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van het klinisch beeld. Aanvullende diagnostiek is vrijwel nooit nodig. Indien er echter twijfel bestaat over de onderliggende huidziekte, wordt er soms een huidbiopsie afgenomen , waarna microscopische onderzoek volgt. wittere tanden. Donkere littekens dienen te worden onderscheiden van ijzerafzettingen (zogenaamde hemosiderine pigmentaties) in de huid ten gevolge van een chronische veneuze insufficiëntie (zie informatie “Open been” )
Anders is het “dweilen met de kraan open “. Behandelingen voor de donkere littekens zijn symptomatisch gericht, d.w.z. gericht op het doen verdwijnen dan wel het verminderen van de bruine vlekjes in de huid. De belangrijkste doel van de behandeling is het r Er zijn een aantal behandelvormen mogelijk. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van de diepte van het pigment.
Dieper gelegen pigment bij donkere littekens is met behulp van huidige therapieën niet effectief te verwijderen. a. Huid blekende crèmes. Deze crèmes bevatten vaak de chemische stof “hydrochinon”. Dit middel remt de aanmaak van pigment. De stof wordt in concentraties van 2% tot 5% in een crème voorgeschreven. Hogere concentraties zijn verboden in Nederland.
Als bijwerking zien we dan puntvormige witte vlekjes ontstaan in de huid. Zeer zelden ontstaan hierdoor zelfs gitzwarte plekjes in de huid. Het uiterlijk van de desbetreffende persoon is daardoor nog slechter dan vóór de behandeling. Helaas zijn hydrochinon bevattende crèmes ook zonder recept in bepaalde drogisten verkrijgbaar. Er wordt gewaarschuwd tegen het gebruik van dergelijk crèmes omdat vaak niet bekend is wat de concentratie is van de hierin verwerkte hydrochinon.
De crème wordt één keer daags op de donkere vlekken (dus niet op het hele gezicht) ’s avonds voor het slapen gaan aangebracht. Het blekende effect van hydrochinon bevattende crèmes treedt pas na 4 tot 8 weken op.b. “Oppervlakkige chemische peeling” met fruitzuren. Bij een oppervlakkige chemische peeling wordt een stof aangebracht op de huid die de celdeling doet versnellen.
Als gevolg hiervan zal de behandelde huid gaan afschilferen. Met de afschilfering, hoopt men dat ook het overmatige pigment wordt afgevoerd. Dit geeft dus uiteindelijk een blekend effect. Het meest effectieve zuur is glycolzuur wat toegepast wordt in concentraties van 10%-40%. Vanwege de geringe molecuulgrootte wordt dit zuur makkelijk door de verschillende lagen van de opperhuid opgenomen, waar het zijn werking uitoefent.
Lasertherapie. Bij lasertherapie streeft men naar een specifieke verwijdering van overmatig pigment in de huid waarbij de overige huidstructuren intact blijven. De laser geeft lichtpulsen af van een zeer korte duur met een zeer hoge intensiteit. De combinatie van de juiste golflengte en ultrakorte pulsen leidt tot maximale vernietiging van het pigment met minimale beschadiging van de normale huid.
Helaas is gebleken dat de laser slechts in een klein aantal gevallen voldoende opbleking geeft van de vlekken. Meestal heeft lasertherapie geen goed resultaat; na een aanvankelijke verbleking kunnen de vlekjes weer terugkomen. Met name bij de donkere huid heeft een laserbehandeling soms een averechts effect; de vlekjes kunnen juist donkerder worden.
Er wordt dan eerst een proefplek behandeld (ter grootte van een dubbeltje) . Wanneer de proefplek na 2 maanden opnieuw donker wordt , wordt verder lasertherapie afgeraden. Er wordt geadviseerd om bij blootsteling aan UV-stralen altijd een anti-zonnebrandmiddel te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30), zogenaamd een “sunblock”.
De sunblock moet bij een zonnige dag regelmatig, ieder uur worden aangebracht. Dit is extra van belang tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags, omdat dan de zonkracht het hoogst is. Veel patiënten vertellen dat de vlekjes in de wintermaanden vanzelf minder opvallend worden, doordat er in deze periode minder zon is.
Zonnebanken wordt afgeraden. Veel patiënten denken namelijk dat door het “bruinen” van de normale omgevende huid de donkere littekens minder zullen opvallen. Het tegendeel is echter waar; de donkere littekens zullen nog donkerder worden door de zonnebank !b. Wanneer er een waarschijnlijk verband bestaat tussen de donkere littekens en sommige geneesmiddelen, kan men overwegen om met deze middelen te stoppen of over te stappen naar een alternatief middel.
Omdat het bij huidige behandelingen soms lang kan duren (4-8 weken) voordat er een duidelijk blekend effect te zien is, willen vele patiënten make-up gebruiken om in de tussentijd de vlekken minder opvallend te maken, vooral als de donkere vlekjes in het gezicht voorkomen. Dit is met name van belang gedurende de dag, op werk of gedurende “openbare” gelegenheden, zoals feestjes en recepties.
Ook is het van belang dat deze middelen om de juiste manier op de huid wordt aangebracht. De huidtherapeute kan u hierbij helpen. Zij kan u adviseren welke middelen u wel of niet kunt gebruiken. Ook zal zij u de camouflage therapie voordoen, opdat u het zelf op de juiste wijze thuis kan aanbrengen.
Dit blijkt een goede uitwerking te hebben op het zelfvertrouwen van de patiënt. Voor camouflagetherapie dient u speciaal een afspraak te maken bij een huidtherapeute. De hierboven besproken behandelingen geven wisselende resultaten. Spontane verdwijning van donkere littekens is mogelijk , maar dit normale herstelproces kan maanden duren.
Hyperpigmentatie, of ongelijkmatige huidpigmentatie, is een veelvoorkomende aandoening. Het uit zich in donkere vlekken of plekken op delen van de huid die het vaakst aan de zon worden blootgesteld, waaronder het gezicht en de handen. In dit artikel bekijken we de verschillende soorten hyperpigmentatie en hun oorzaken. Ook bespreken we manieren om hyperpigmentatie te voorkomen en donkere vlekken te verminderen.
Onze huidskleur wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals het aantal bloedvaten, de verspreiding van melanine en caroteen (natuurlijke pigmenten), en de dikte van de huid. Hou je aandacht erbij, want nu wordt het wetenschappelijk. Melanine vormt het hoofdbestanddeel van onze huidskleur, in combinatie met andere 'chromoforen' of lichtabsorberende elementen. Melanocyten, cellen in de basale epidermale laag van de huid op het dermo-epidermale niveau, produceren deze stof.
Melanine wordt geproduceerd door melanocyten, huidcellen in het diepste deel van de epidermis. Ze doen dat ofwel spontaan, bij een gekleurde huid, of na stimulatie door zonnestralen, bij de lichte huid. gezichtsontharing. De aanmaak van melanine (de melanogenese) gebeurt in de melanocyten (de pigmentcellen). Na verloop van tijd bewegen keratinocyten (cellen die keratine produceren) en melanosomen naar het huidoppervlak en worden daar afgestoten
Hyperpigmentatie veroorzaakt verkleuringen van de huid. Dit ontstaat door een overmatige ophoping en ongelijkmatige verspreiding van melanine, het natuurlijke pigment dat onze huidskleur bepaalt. Een ophoping van melanine kan leiden tot gekleurde vlekken op het huidoppervlak. Zo vormt hyperpigmentatie een soort 'litteken' door overactiviteit van melanocyten. Het duidt vaak op ontsteking, veroorzaakt door factoren zoals UV-straling, de wisselwerking tussen UV-stralen en chemische stoffen in de huid (denk aan hormonen bij melasma of medicatie bij door geneesmiddelen veroorzaakte pigmentatie), of door directe ontsteking (zoals bij littekens na acne).
Donkere vlekken ontstaan door en in melanocyten, de cellen die pigment aanmaken in de onderste laag van de huid, de epidermis. Deze cellen reageren op prikkels zoals blootstelling aan UV-stralen door een teveel aan melanine te produceren. Deze overtollige melanine bouwt zich langzaam op in de epidermis en verandert de gelijkmatigheid van de huid, maar ze blijven onzichtbaar tot ze de oppervlakte van de huid bereiken.
Table of Contents
Latest Posts
Wat Zijn Bruine Vlekken Op De Huid? - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Help! Ik Heb Donkere Vlekken Op Mijn Huid, Hoe Kan Dit En ... - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Wat Te Doen Tegen Pigmentvlekken? - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Navigation
Latest Posts
Wat Zijn Bruine Vlekken Op De Huid? - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Wat Te Doen Tegen Pigmentvlekken? - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be